MC's Journal

ARPANET-film, Imlac PDS-1 och Maze

Jag förstår inte hur jag kan ha missat den här filmen från 1972: Computer Networks: The Heralds Of Resource Sharing.

Den handlar om hur ARPANET, Internets direkta föregångare, används några år efter att de första fyra noderna kopplades ihop 1969. Användningen ser att döma av filmen ganska avancerad ut redan 1972 och kommentarerna i den visar på en väldig framsynthet. Speciellt förtjust är jag i vad Donald Davies, tillsammans med Paul Baran en av skaparna av paketförmedlande nät, säger om det kommande kriget mellan bellheads och netheads som vi ju alla vet blev verklighet.

Många av de som är med i filmen är verkliga veteraner i Internet- och operativsystemskretsar, som till exempel F. J. "Corby" Corbató, en av skaparna av operativsystemet Multics, och J.C.R. Licklider, Larry Roberts och Bob Kahn, som kan sägas ha skapat ARPANET.

För mer bakgrund om ARPANET, läs gärna den något populära men ändå mycket intressanta Where Wizards Stay Up Late: The Origins of the Internet av Katie Hafner och Matthew Lyon. Smakprov och en del material som inte fick plats i boken finns här:

http://www.chick.net/wizards/

Flera gånger i filmen skymtar en ganska mytisk varelse, Imlac PDS-1, föregångaren till alla grafiska arbetsstationer. PDS-1 var en 16-bitars minidator med tillhörande vektorskärm som släpptes redan 1970.

Al Kossows fantastiska Bitsavers (spegel på Universität Stuttgart) har som vanligt massor av scannat material, inklusive ritningar. Det finns också en hel del bilder och mer material, inklusive programvara, att hitta på nätet:

http://www.blinkenlights.com/classiccmp/imlac/

http://www.ubanproductions.com/imlac.html

http://www.ubanproductions.com/imlac_sw.html

På den sista länken verkar programvaran framför allt vara i binär form, vilket är lite tråkigt, men kanske går det att få tag i källkod hos någon entusiast. Det omnämns också en emulator, men någon sådan har jag tyvärr inte hittat.

En av de många saker som är associerat med Imlac är spelet Maze, antagligen det första First Person Shooter som skapats. Maze är från tidigt 70-tal, men personligen spelade jag det först på 90-talets början under fönstersystemet MGR i en version skriven av ingen mindre än James Gosling, idag troligen mest känd för skapandet av programspråket Java. Hans Maze-version hade portats från fönstersystemet Andrew till MGR. I källkoden står det "Written: 28.July.1984". Den versionen hittar ni i vanliga MGR-disten (länken ovan) under src/clients/portable/simple/maze.c. Det är ett förvånansvärt enkelt program.

Det finns naturligtvis implementationer av Maze för X också, om det är någon som känner för att prova. En variant är iMaze. En mycket mer svårspelad variant är OpenGL-baserade glMaze.

Mer om original-Maze finns bland annat på DigiBarns rapport från Vintage Computer Festival 7.0, 2004: The DigiBarn's Maze War 30 Year Retrospective.