MC's Journal

Vävd kabel

OSD 2010 anordnades på IT-universitetet i Köpenhamn. Det var som vanligt på sådana här tillställningar problem med det trådlösa nätet. Det är vanligt att det är problem med det trådlösa på alla tillställningar med mycket folk och det är ju inte så konstigt.

Om infrastrukturen stöder det kan det vara en poäng att testa att använda 802.11a på 5 GHz i stället för det mer vanliga b eller g på det välfyllda 2,4 GHz. Det brukar ofta fungera bättre. Nya "n" leker också på de högre frekvenserna, men jag har ingen sådan hårdvara ännu.

Hur som helst så har jag vanligen med mig en TP-kabel i ryggsäcken som jag kan använda i stället för det trådlösa nätet. När jag åker iväg på större evenemang tar jag med mig riktigt långa kablar (10 meter), några patchkablar och en switch också, men det tillhör undantagen.

OSD 2010 var första gången utanför hemmet som jag fick chans att utnyttja en specialimport från Japan, en vävd TP-kabel. Ja, det fanns alltså TP-uttag lite här och där på IT-universitetet, trevligt nog, och man fick en onattad adress rakt ut i världen. Tyvärr bara IPv4, men det är inte det sämsta.

Den vävda kabel jag hade med mig såg ut så här, här fotograferad på skrivbordet hemma:

Vävd kabel instucken i en Thinkpad.

Tre meter kabel ihoprullad i min hand:

Kabelrulle.

Kabeln lagd på brain, min Thinkpad X60s, och min hand strax ovanför tangentbordet som storleksreferens:

Kabelrulle, hand, dator.

Observera att tre meter kabel alltså kan få plats ganska enkelt i fickan. Otroligt praktiskt! Varför har jag aldrig sett vävda TP-kablar i Sverige? När kommer de? Vem blir först att importera en masse?

Just de här kablarna är tillverkade av Harmonet och langade till mig av vännen Roberth. Tack Roberth!