MC's Journal

Tidiga skärmtexteditorer

I mitt förra inlägg om KOM nämndes kort VIDED, en texteditor för TOPS-10. Jag vet tyvärr inte mycket om VIDED (information tas gärna emot!), men lite letande ger vid handen en imponerande featurelista för att vara 1977 och dessutom information att den var skriven i programspråket Simula. Jacob Palme nämns i texten och jag tycker mig minnas ett fotografi på Jacob där det sitter en klisterlapp på hans terminal med texten "SIMULA does it with class!".

Informationen länkad ovan ser ut att komma från ett av DECUS-banden. DECUS var en användarförening för användare av DEC-datorer som PDP-11, PDP-10, VAX, et cetera.

En annan gammal texteditor jag känner till lite bättre är AMIS som Per "The Mad Programmer" Lindberg skrivit en väldigt roande historia om: Sagan om AMIS.

Sagan om AMIS nämner förstås också KOM, som användes flitigt under utvecklingen. AMIS körde precis som KOM bland annat under TOPS-10 för de stackare (pun intended) som hade för klent utrustade burkar för att köra riktiga EMACS. AMIS kom så småningom att portas till såväl PDP-11, som VAX/VMS och kanske fler plattformar.

Jämför gärna Sagan om AMIS med RMS' urpaper om original-EMACS eller Bernie Greenbergs text om Multics Emacs.

Multics Emacs har jag tyvärr aldrig fått möjlighet att köra, men det är ju så ont om levande Multics-installationer nu för tiden. Ingen har ännu tagit på sig det enorma arbetet att emulera en GE-645 eller Honeywell 6180, så det lär dröja innan jag får den möjligheten.

Gamla TECO-EMACS, ur-EMACS, går det faktiskt att köra idag, om man vill. Det finns drösvis med emulatorer för PDP-10 där man köra till exempel TOPS-20 eller rent av ITS och därmed också njuta av EMACS och försöka sig på att skriva TECO-program. Några olika versioner av TECO finns förresten också tillgängliga som kan köras helt utan emulering. En av dem är Pete Siemsens TECOC.

Till skillnad från EMACS (TECO) och Multics Emacs, (MacLisp; efter Project MAC på MIT --- har ingenting med Macintosh att göra) och VIDED (Simula) så skrevs alltså AMIS i Pascal med det uttryckta målet att vara portabel. Det går faktiskt fortfarande att hitta både källkoden och en binär för TOPS-10 om man letar lite.

Jag är faktiskt lite förvånad över att utvecklingen på AMIS höll i sig så länge. Att döma av AMIS.UPD i Trailing Edge-arkivet så redigerades AMIS-koden senast februari 1988 av Johnny och Stellan. Troligen är detta Johnny "Bygg" Eriksson och Stellan Lagerström, men det är en gissning från min sida. Korrigera mig gärna om jag har fel.

Titta gärna i huvudmodulen main.pas.

Utifrån det där tycker jag koden verkar riktigt förståelig. Det kanske till och med går att få den körbar på en modern maskin givet att man skriver om de lägsta nivåerna? En utmaning så god som någon för någon med mycket fritid.