MC's Journal

MC går över till HTML5 (för ett år sedan!)

Det är inget aprilskämt. Ni kanske inte har märkt det men både den här bloggen och stora delar av min hemsida har i nästan ett år varit i det något överhypade HTML5-formatet (bortsett från Atom-matningen som varit och fortsätter att vara XHTML). Jag har visserligen knappt utnyttjat något alls av vad HTML5 kan men jag valde ändå att utnyttja HTML5 när jag gick från Latin 1 till UTF-8 i maj förra året och dessutom började använda mitt eget lilla script för att generera mina sidor.

Den främsta orsaken att jag gick till HTML5 var att det var så struligt med att servera XHTML med korrekt Content-Type. Se till exempel W3C:s Serving XHTML 1.0 för en lång diskussion om saken.

Gamla hederliga HTML4 eller till och med HTML2 hade kanske varit OK men jag tyckte jag för en gångs skull skulle försöka leva on the edge och se vad som hände. Jag verifierade förstås med W3C:s Validator-tjänst och testade med alla browsers jag hade tillgång till men såg ingenting konstigt.

Under det här året som gått har ingen sagt något alls om renderingen av mina websidor överhuvudtaget. Jag tror alltså att det lilla subset av HTML5 som jag valde var rätt OK.

Idag har jag gått till nästa nivå. Jag har framför allt stoppat in <nav>-taggar både i bloggen och på en hel del andra websidor. Jag har också stoppat in ytterligare taggar som ger lite semantik till texten men som i övrigt inte märks så mycket.

Jag har skrivit CSS som beskriver hur de här skall renderas för de som förstår sig på sådant. Hustruns IE8 förstod ingenting, så där såg navigeringen ut som en punktad lista. Samma sak, förstås, i Lynx och w3m. Det är OK det också, i och för sig, så jag kan tryggt säga att sidorna degraderar på ett ganska snällt sätt.