MC's Journal

radns del 4, och en teaser om mcwm

27:e maj skrev jag så här till mosig-listan:

Sedan tre--fyra dagar är radns, tror jag, RFC 6106 compliant och kan både RDNSS- och DNSSL-optionen. Det återstår naturligtvis massor av test och koden är bergis mycket buggig. Ni får hemskt gärna testa den.

Jag har hittills själv bara testat under FreeBSD på x86 men jag har fått rapport att den åtminstone kompilerar under Linux med målarkitektur cris också.

OBS! Den här versionen är enbart i git än så länge.

https://hack.org/mc/hacks/radns/

Det är mycket kod som ändrats. Minneshanteringen är helt omskriven. Koden är ganska mycket uppsnyggad. Den nya funktionen är inte så stor men kanske tillräcklig för att vara spännande. Både adresser till DNS-servrar (RDNSS-optionen) och en lista med domänsuffix (DNSSL) stöds nu.

För att kompilera på Linux måste man slänga på -lrt också.

Det är en del varningar, framför allt från debugutskriften. Jag skall rensa upp när jag får lite energi igen, och fixa Makefile och liknande så det går att kompilera utan större handpåläggning på fler system.

Det är förstås en massa testande och debuggande kvar. Jag skall också försöka paketera radns för FreeBSD ports och göra ett Debian-paket.

Bara härom dagen fick jag möjlighet att testa som hastigast under Linux x86. Det verkar fungera!

Henrik ”gsson” Gustafsson har skickat mig en patch för MacOS X också men den har varken jag eller gsson haft möjlighet att testa ännu. Jag stoppar troligen in den så småningom. Tack, gsson!

När jag började hacka på radns igen så noterade jag efter ett tag att det numera finns ganska mycket stöd för RFC 6106. En RFC som är Draft Standard snarare än Experimental får tydligen igång utvecklare. Det finns nu alltså patchar till både rtsold i både FreeBSD som OpenBSD för att stöda RDNSS- och DNSSL-optionerna! Det är två separata patchar av två olika utvecklare, alltså.

Jag försöker ändå göra klart radns, för dels siktar den på att vara portabel på ett annat sätt, dels tror jag att flera implementationer driver standardiseringen och best practises framåt. Det kunde man inte minst märka när statusen på RFC 5006 diskuterades på v6ops-listan och existerande implementationer direkt ledde till skapandet av RFC 6106.

Efter att radns blev feature complete tröttnade jag lite på att lägga min lilla fritid (framför allt någon timme på tidiga mornar) på den. För att slappna av lite hackade jag i stället in ett första försök till riktigt stöd för RANDR-utökningen i mcwm.

Jag har inte pushat än, men nu vet mcwm om storleken på fysiska skärmar och tar hänsyn till det vid sådana saker som maximering, flytt till hörnen, et cetera. Det blev mycket trevligare att köra mcwm med flera skärmar! Håll koll på git så får ni smaka.

https://hack.org/mc/hacks/mcwm/