MC's Journal

Rockbox på SanDisk Sansa Clip +

På det gym jag styrketränar tre gånger i veckan spelas ganska tråkig musik. Det slog mig nyligen att jag kan ha med min egen musik och lyssna i hörlurar! Petra och pojkarna skrattade åt mig för att jag inte hade tänkt på det tidigare, trots att jag tränat där i några år och sett massor med folk med hörlurar.

Sist jag köpte en portabel musikspelare var det en minidisc-spelare. Det var över 10 år sedan. Det var rätt smärtsamt att överföra musik till MD. Jag orkade inte med det och slutade använda spelaren inom ett år. Sedan dess har jag inte använt någon portabel musikspelare alls, om man inte räknar min Thinkpad som portabel musikspelare, förstås.

Jag kollade runt lite på det nuvarande utbudet. Utvecklingen har gått lite framåt, kan man säga.

Det jag framför allt var ute efter var något som kunde spela FLAC och Ogg, gärna med fri programvara. En bonus vore om det fanns ett utbytbart lagringsmedium på spelaren. Jag blev ganska förvånad då jag hittade den ARM-baserade SanDisk Sansa Clip + för 300 pix på Kjell & Company.

Den uppfyller alla kraven. Den kan spela Ogg och FLAC out of the box och har plats för microSDHC, som alltså borde ge upp till 32 gig utöver det inbyggda minnet. Spelaren stöds dessutom av det fria firmware-alternativet Rockbox!

Jag rusade förstås iväg och köpte en spelare. Fick snabbt in Rockbox på den med RockboxUtility. Jag fick dock låna en annan dator i hushållet eftersom Utility inte snurrar under FreeBSD ännu.

Allt fungerade bra redan från början, utom möjligen att spela Doom på den, men det är displayens fel snarare än något annat. Hastigheten är det inget fel på. Det är lite skrämmande att Doom överhuvudtaget är portat till den lilla spelaren!

Jag kan bara konstatera att min lilla musikspelare, som är mindre än en tändsticksask, har väldigt mycket mer CPU och disk än vad de datorer som, säg, Ken och Dennis utvecklade Unix på och använde de första tio–femton åren. Tillsammans. Spelaren har också (utan SD-kort) mer än 100 gånger så stort lagringsutrymme som min första hårddisk.

Jag har sett rykten om att SanDisk själva släppte information om spelaren till Rockbox-projektet men jag vet inte om det är sant. Det vore trevligt om det var så. Hur som helst är det en väldig trevlig miljö.

Jag har inte hunnit göra något i Rockbox själv men det kanske jag kan hitta tid till så småningom.