MC's Journal

Tre knappar! Jag vill ha tre knappar!

Jag vill ha en optisk mus med tre knappar. Är det för mycket begärt?

De moderna mössen som ibland sägs ha tre knappar har vanligen två knappar och ett scrollhjul placerat mitt emellan dem, där jag alltså förväntar mig en riktig, fullstor, knapp. Jag vill inte ha något scrollhjul. De gånger jag använt en sådan mus och försöker använda hjulet som mellanknapp händer det ofta att jag scrollar iväg av misstag. Misär!

Mellanknappen vill jag ha för att göra sådana saker som att klistra in text jag markerat, välja saker i menyer eller få ett fönster att höjas eller sänkas i min fönsterhanterare (även om min CTWM är dresserad att göra mycket med tangentkombinationer). Många program jag använder förutsätter att det finns en mittenknapp: Emacs, xterm, et cetera.

Varför är jag och de program jag använder så inställda på att en mus skall ha tre knappar? En liten personligt vinklad historielektion följer...

Den första datormus jag hade var kopplad till en Luxor ABC 1600. Den hade det vitsiga modellnamnet R8. Jo, den hette faktiskt "råtta"! Musen var formad som ett halvklot, hade tre knappar och en hemsk stålkula som inte hade någon friktion att tala om. Men den hade tre knappar! Runes PC-museum har en bild av ABC R8.

Mina nästa två möss var kopplade till en Sun 3/60 och en Sun SPARCstation ELC. De var faktiskt optiska, låt vara på en därför speciellt avsedd musmatta av metall med ett särskilt rutmönster på, men de hade tre knappar och riktigt bra respons. I alla fall tyckte jag det på den tiden.

Här är ett svenskt Sun Type 4 med tillhörande mus, precis som på min ELC. Musen såg likadan ut till Type 3-tangentbordet.

image

(Tack för bilden, Fredrik.)

Av någon för mig okänd anledning bestämde sig Sun för att sluta med sina optiska möss och började leverera med möss med hjul. Här är en bild på musen som kom med min Sun Ultra 1:

image

Den hade i alla fall tre knappar. Alltid något.

Min första X-terminal hade förstås också tre knappar. Musen var tillverkad av Logitech och kopplad med seriellkabel till en NCD 16:

image

Den fungerade så småningom också alldeles utmärkt att koppla in till en seriellport på en vanlig PC.

Den första arbetsstation från Digital jag hade hemma, en Alpha XL 266, hade förstås också en treknapparsmus:

image

Den här musen från Digital har PS/2-anslutning och jag kunde alltså använda den mot en vanlig PC också. Så klarade jag mig länge, men sedan slog de nya optiska mössen igenom. De optiska mössen var totalt överlägsna i respons, så jag ville förstås också ha en sådan.

Jag hittade efter ett tag en Logitech-mus med USB-anslutning som faktiskt hade en slags mellanknapp förutom scrollhjulet:

image

Den heter UltraX Optical Mouse och passar rätt bra ihop med Logitechs UltraX- tangentbord. Just ett sådant använde jag länge som externt tangentbord. Jag saknade dock fortfarande en mellanknapp som var lika stor som de andra två knapparna.

När jag först skaffade en bärbar dator, en IBM Thinkpad 570, hade den tre fullstora musknappar. Det har min nuvarande Thinkpad X60s också:

image

Styrpinnen och de tre musknapparna är en av anledningarna att jag skaffade en 570 och fortsatte med Thinkpad X-serien. Säkert har många andra gjort likadant.

Jag ville fortfarande ha en extern mus också, speciellt då jag använder en extern skärm med min Thinkpad.

Döm om min förvåning när jag nyligen såg att HP faktiskt säljer just en optisk mus med tre knappar! HP part number DY651A. På HP:s egna websidor påstås den kosta 15 USD.

Jag blev ännu mer förvånad när jag hittade just den HP-musen på Dustin Home! Tyvärr kostade den där 350 SEK, men jag slog till hur som helst.

Den ser ut så här:

image

Den känns visserligen lite plastig och det kanske är ett överpris med 350 spänn för en vanlig mus, men jag har äntligen både responsen hos en optisk mus och en riktig mittenknapp. Jag är rätt nöjd.