Statisk länk till denna månad: http://hack.org/mc/anteckningar/2006-07.html
"Celebrating the darker alternative lifestyles and subcultures."
Missa inte Dark Market i Köpenhamn 5:e augusti! Livemusik, nattklubb, modeföreställning, försäljning och performance (till exempel suspension). Allt på Zum Biergarten i centrala K-hamn.
För att visa Lorenzattraktorn på ett oscilloskop, kompilera och kör det här lilla programmet:
#include "stdio.h" #include "stdlib.h" int main(int argc,char **argv) { int i=0; double x0,y0,z0,x1,y1,z1; double h = 0.01; double a = 10.0; double b = 28.0; double c = 8.0 / 3.0; struct { short x, y; } sample; x0 = 0.1; y0 = 0; z0 = 0; while(1) { x1 = x0 + h * a * (y0 - x0); y1 = y0 + h * (x0 * (b - z0) - y0); z1 = z0 + h * (x0 * y0 - c * z0); x0 = x1; y0 = y1; z0 = z1; sample.x = x0*800; sample.y = y0*800; write(1, &sample, 4); } }
Kör med stdout redirectad till en fil, låt oss säga lorenz.raw
.
Koppla in ditt oscilloskop i X/Y-läge mot ljudutgången.
Spela upp filen på ditt ljudkort med play
från
sox:
% play -r 20000 -w -fs -c 2 -t raw lorenz.raw
OBS! Lyssna inte på filen i högtalare eller hörlurar!
Anders E Larsson hittade på tillämpningen av ljudkort och oscilloskop och modifierade C-programmet ovan en smula.
John Andersson tog bilden ovan efter att ha kört mot sitt oscilloskop.
Det ursprungliga programmet kommer från Paul Bourkes sidor om Lorenzattraktorn. Där finns också många flera bilder, inklusive en POVRay-renderad bild.
Pauls övriga fraktalsidor tål också att tittas på. Jag är speciellt förtjust i hans Buddhabrot då jag själv var totalt fast i att manipulera Mandelbrot-mängden under gymnasiet:
Sista fredagen i juli varje år är det systemadministratörernas dag. Visa din lokale systemadministratör lite uppskattning idag.
Dansgruppen Living Dead Girlz är en hög med snygga zombies som kan tänka sig att dansa utmanande mot lite hjärnsubstans. Varför finns inte sånt här i Sverige?
Russos livejournal innehåller en fotosvit från en liten tur till en övergiven sovjetisk marinbas på Krim.
Texten är tyvärr på ryska, men bilderna är fantastiska.
Pingmag har en intervju med fotografen Joe Nishizawa om hans nya bok Deep Inside, som innehåller fotografier från underjordiska miljöer, servicetunnlar, cyklotroner och enorma avfallsugnar (se bild ovan).
Big Floppy People Party: C64 Demo/Music/Graphics, Amiga, Atari, SNES, Gameboy, Spectrum och annat.
Hålls i Mjölkcentralen i Helsingborg nu till helgen, 28:e -- 30:e juli.
Little Computer People i Linköping har flätats ihop med Floppy och de är nu Big Floppy People, om jag förstår det rätt.
Tack till Rydis för tipset.
Devanshu Mehta har postat 95 teser för vad han kallar Geek Activism. Intressant läsning, även om jag inte håller med om alla punkter.
Elvgren-galleriet har alla Gil Elvgrens pinuppor. Väldigt retro. Väldigt sött. En smula sexistiskt.
Wiring är en fri utvecklingsmiljö för elektronisk konst och ett I/O-kort för att prototypbyggen i elektronik, eller som de själva uttrycker det: "exploring the electronic arts, tangible media, teaching and learning computer programming and prototyping with electronics".
Se också Processing och Arduino. Det verkar vara olika design på hårdvaran, men forkar av samma utvecklingsmiljö?
Kolla in allas exempelprojekt.
Meningsfulla, vackra och kontroversiella relationer mellan människa och maskin: Digitala, interaktiva projekt i stil med att bygga en enhet för synestesi där ljud förvandlas till färger, eller en ljudspelare som man styr med ett träblock i en pussellik konstruktion. Allt detta finns under projektet Implement! på K3 på Malmö Högskola.
Hackern Tom Jennings, berömd bland annat som grundare av Fidonet, hackar på en stilenlig MP3-spelare till sin AMC Hornet från 1970.
Den är GNU/Linux-baserad på en VIA EPIA 5000 med egen hårdvara för gränssnittet och egna program. Gott om bilder på hans site.
Idag har polisen angripit en facklig blockad i Malmö med pepparspray och gripit sju personer.
Malmö LS: Strejkvakter misshandlade av polis.
Sydsvenskan: Syndikalistblockad trappas upp.
I en diskussion på alt.folklore.computers nämndes priset på Tektronix vektorterminaler i början av 70-talet. Priset som nämndes för en 4014 var 24 kUKP i dåvarande penningavärde! Tydligen betyder det 192 kUKP i dagens värde eller över 2,5 miljoner svenska kronor.
Min personliga erfarenhet av riktiga vektorterminaler begränsas till vad jag tror var en Tektronix 4015 för många år sedan och, förstås, den underbara spelmaskinen Vectrex (Spike's Vectrex Page, Wikipedia) som vi hyrde många gånger när jag var liten.
Ännu idag stöder program som xterm och gnuplot Tektronix 4010.
Computer History Museum har en fin broschyr från 1971. Broschyren handlar visserligen om programvaran PLOT10, men det finns gott om bilder på terminalen och på datorer från samma era.
Min vän Dave Fischer har en privat samling med vektorterminaler.
Som bekant har man hittat svagheter i den spridda kryptologiska hashfunktionen SHA-1. Svagheter hittades för flera år sedan i den oerhört spridda MD5 också och tydligen är det rätt lätt nu för tiden att hitta kollisioner i MD5. Det gör mig förstås lite orolig eftersom rätt mycket autenticeringsmekanismer bygger på MD5.
Å andra sidan skickar folk fortfarande lösenord i klartext rakt över nätet...
Hur som helst har just National Institute of Standards and Technology (NIST) i USA som rekommenderar kryptoanvändning för amerikanska myndigheter föreslagit en tävling för att komma fram till en ny hashalgoritm på samma sätt som de höll en tävling för att ersätta den åldrande DES-kryptoalgoritmen med AES för några år sedan. Det kan nog bara komma bra saker ur det.
In 1996 in the Egyptian Museum in Cairo, Italian mineralogist Vincenzo de Michele spotted an unusual yellow-green gem in the middle of one of Tutankhamun's necklaces. The jewel was tested and found to be glass, but intriguingly it is older than the earliest Egyptian civilisation. Working with Egyptian geologist Aly Barakat, they traced its origins to unexplained chunks of glass found scattered in the sand in a remote region of the Sahara Desert.
Neil Gaiman påpekar att han fått brev som säger att det påminner om hans Tales in the sand, men avslöjar ingenting om han visste något som vetenskapsmännen inte visste.
Jag noterade senare att detta också hade hamnat på Slashdot så ni har väl alla redan läst det, antar jag. Sorry.
Teater utspelat framför övervakningskameror som happening och politisk protest. Gammal grej, men jag är tydligen lite efter.
Trailer till A Scanner Darkly. Flash-varning.
Det står en del intressant om tekniken bakom animationen i Wikipedia-artikeln om programmet Rotoshop.
Förutom FLA spelar ett annat industriband på Malmöfestivalen: Proceed från Tyskland spelar den 19:e klockan 21:00 på Mölle 3. Bitar av MP3:or finns att snarfa från deras site.
FLA spelar på Mölle 2 vid midnatt.
Mellan Proceed och FLA kan man lyssna på S.P.O.C.K och kanske Alice in Videoland vid ungefär samma plats.
Efter att ha kollat igenom resten av programmet till festivalen kan jag konstatera att söndagen skall spenderas framför stora scenen på Stortorget där Malmö Symfoniorkester spelar dataspelmusik(!) klockan 21:00 på söndag den 20:e
En annan höjdare är Marcus Birro och Stry Terrarie med punk och poesi på Manegen onsdagen den 23:e 21:30.
Redan under fredag den 18:e klockan 17:00 på Mölle 3 spelar The Headlines, ett punkband som Stry har producerat. Jag tänker kanske gå på det också.
Jag tänker antagligen också se V for Vendetta och Nattens väktare i filmtältet och, förstås, besöka bokborden.
Front Line Assembly spelar på Malmöfestivalen 2006-08-19! Spelning på Malmöfestivalen betyder att det är gratis, mind you. De spelar på Tinitus i Stockholm också, men då får du pröjsa.
Jag har nästan svårt att förstå att kommunen plockar hit FLA, men å andra sidan tog de förra året hit Laibach! Illasinnade rykten gör gällande att kommunens ansvariga inte hade en aning om vilka de tog hit. Muhahaha.
Det verkar som om FLA har ett förband med sig, Stromkern, som jag tyvärr inte känner till.
Jag kom igår kväll att tänka på att eftersom jag ändå för en journal för min egen skull, där jag klipper in intressanta länkar, små intressanta textklipp och överhuvudtaget gör mig åbäket att sammanfatta åtminstone delar av min dag så skulle jag kanske kunna göra det lite mer publikt också. Ja, just det, det betyder förstås att det blir en blog av det hela, även om jag inte är så förtjust i det namnet.
Som mina eventuella läsare antagligen vet höll jag en nätdagbok tidigare också, men den blev något (ahem...) mer utlämnande än de bloggar som finns nu för tiden. Jag slutade publicera saker i den nätdagboken för åtta år sedan. Det var nog lika bra. Mitt liv var ganska kaosartat och jag hann helt enkelt inte med. Dessutom är det tveksamt om det gav någon något att läsa eländet, även om jag fick en del respons.
Nog med tjafs. Här är de senaste sakerna jag antecknat i min privata journal:
Wellcome Trust har utsett 2006 års finaste biomedicinska bilder i sin Biomedical Images Awards 2006. Jag är speciellt förtjust i nervcellen:
och aspirinkristallen:
Över huvudtaget är Wellcome Trusts bibliotek med medicinska bilder, Medical Photographic Library, värt ett besök.
Dave Rushkoff har publicerat en söt ensidig SF-brevväxling i Nerve Magazine om sex år 2033, Inbox, som jag tyckte var ganska rolig.
Överhuvudtaget är Nerve Magazine ganska rolig ibland. En porrtidning för intellektuella?
John K låter meddela att han släppt en DVD med Ren & Stimpy: The Lost Episodes. Whee!
Jag blev riktigt glad över att ramla över något som kallas för DevHouse, Monthly hackathon event in Bay Area: SuperHappyDevHouse som verkar vara något i stil med LAN-party för hackers. Det påminner lite grann om gamla tiders demopartyn, där folk faktiskt gjorde något i stället för att bara sitta och spela. Jag hittade en HOWTO om att hålla en DevHouse.
Med tanke på de hackerluncher som jag och the usual suspects redan går till varje onsdag så kanske det skulle gå att ordna något liknande i Skåne någon gång?
Det tjafsas i Linux-kretsar om ett sätt att slippa evighetslånga fsck:ar. Jag ramlade på det genom mitt intresse för retro-computing när någon nämnde att den föreslagna lösningen ChunkFS liknande det sätt som Multics hanterade filsystem, fast då med "spindles".
Skum japansk reklam för psykofarmaka från 50-talet och framåt.
Jag såg i något sammanhang tips för stora mailinstallationer för IMAP-servern Cyrus och min favorit-MTA Exim som Cambridge University hade skrivit ihop:
I måndags var det deadline för ansökningar till IIS-fonden. Tyvärr hann jag inte med att skicka in något, även om jag hade tänkt mig det. IIS-fonden är den främsta anledningen att följa Internetdagarna, som i övrigt är en skräpkonferens enligt min ödmjuka mening.
Richard Linklater har gjort en animerad film av PKD-historien A Scanner Darkly. (IMDB nere just nu. Kolla själv sedan.) Hur de lyckats göra en film av den förstår jag inte riktigt och jag vet inte hur bra den kan vara. Jag gillar Linklater från sådana filmer som Slackers och Before Sunrise, förstås, men vad gör han med en PKD-historia?
R.U. Sirius har en intervju med Linklater.
Abbie Hoffmans gamla Steal this book har blivit en wiki! Poängen är förstås att anpassa den till den moderna världen. Det vore fint.
Unicode har en "skull and crossbones"! Kolla kdpunkt 0x2620 enligt Fileformat.
Genmodifierad bakterie mot karies.. Vad tycker tandläkarna? Och är det veganskt?
Fantastiskt modellbygge av en IBM S/370 med massor av tillbehör.
Hittade ett nätverkshanteringsprogram vid namn Netdisco som jag faktiskt inte kände till sedan tidigare.
Om man kollar på deras demo så verkar den ha gjort en enda jättebild av alltihop. Min X-server växte till 85 meg resident och drog 100% CPU i flera minuter innan jag slog ihjäl min brusare. Oops. Jag bör nog titta närmare på Netdisco senare.
Neil Gaiman håller på med filmatisering av två av sina historier, Stardust och Coraline. Jag ser fram emot att se dem. Häromkvällen såg jag och hustrun Mirrormask av Dave McKean, skriven av Gaiman. Ögongodis!
Jag följer för övrigt Neils journal och skrattade gott åt en gammal historia där han förklarar för dottern om ursprunget till hennes namn, en transa i en Lou Reed-låt! Haha.
Apropå Gaiman och filmatisering av hans historier skrev Alan Moore, manusförfattaren till sådana tecknade serier som V for Vendetta, detta om filmatiseringar i en intervju:
I hate the movie industry [because] if I make a bad comic, it does not cost a hundred million dollars, which is the budget of an emergent small third world African nation. And this is money that could have gone to alleviating some of the immense suffering in this world but has instead gone to giving bored, apathetic, lazy, indifferent western teenage boys another way of killing 90 minutes of their interminable and seemingly pointless lives.
Muhahahaha.