MC's Journal

Siemens RTL Tiling WM, Blit, Andrew Window System och Wayland

Av en slump ramlade jag över en intressant film igår:

http://www.open-video.org/details.php?videoid=8038

Det är en demonstration av en fönsterhanterare av den dymaniska tiling-smaken från 1987. Jag vet inte vad den använder för fönstersystem i presentationen. Det enda som nämns är ”Sun window”. I en ;login:-artikel (här återpublicerad i AUUGN:s nyhetsbrev) kan man emellertid läsa att den använder ”CMU/ITC Andrew Protocol”, så gissningsvis är det Andrew-fönstersystemet vi ser.

Som nämns i artikeln så portades fönsterhanteraren sedan till X Window System. Det finns ingen anledning att tro att det gick snabbare då, speciellt inte på samma hårdvara.

Tänk på hastigheten som fönstren ritas om. Gah! frustrerande.

Filmen är en utmärkt illustration till varför jag länge höll mig kvar vid att antingen köra MGR, som ändå var förhållandevis snabb på vanliga fönsteroperationer och text, eller helt enkelt lät bli att köra något fönstersystem överhuvudtaget.

Jämför gärna fönstersystemet i filmen med hastigheten på Blit som alltså kom många år tidigare och som troligen kördes på långsammare hårdvara. Här är länken till Rob Pikes Blit-demonstration, den som jag också länkade till i ett tidigare inlägg:

http://www.youtube.com/watch?v=waTL1abCm9I

Visst är det intressant att det ser ut som att det gick snabbare 1982 än 1987?

För övrigt rekommenderar jag en skrift av skaparen av Andrew-fönstersystemet där han i december 2002 skriver Window System Design: If I had to do it over again in 2002. Författaren är James Gosling som nu för tiden troligen är mer känd för att ha skapat Java än för sina fönstersystem.

Med tanke på dess design kan jag tänka mig att skaparna av Wayland Display Server blivit inspirerade. Jag har hittills inte tittat så noga på Wayland men nog påminner det en hel del om vad Gosling föreslår?