Wij zijn een aantal vrouwen uit verschillende landen die zich betrokken voelen bij vluchtelingen, 'illegalen' en vrouwen- strijd. Met lede ogen hebben we de ontwikkelingen gevolgd rondom het vluchtelingen- en illegalenbeleid. In de afgelopen jaren is de vreemdelingenwetgeving- en het beleid steeds restictiever geworden. Zo zijn (en worden) er steeds meer barrieres opgeworpen om het nagenoeg onmogelijk te maken voor mensen die van buiten de EU komen om een verblijfsvergunning te krijgen. Een betreurenswaardige ontwikkeling. Mede als je nagaat dat de slechte politieke, sociale en economische situatie in het Zuiden onder andere te danken is aan het Noorden. Het Noorden en haar bondgenoten heeft door mensen en grond in het Zuiden uit te buiten, haar rijkdom verworven. Mensen uit het Zuiden worden nagenoeg niet toegelaten in landen die tot de EU behoren. Na de val van de muur in 1989 is het in veel gevallen voor Oost Europeanen ook moeilijker om een verblijfsvergunning te krijgen.
Door dit restrictieve beleid belanden veel mensen in de illegaliteit, omdat zij niet kunnen of willen terugkeren naar hun land van herkomst. Voor een als 'illegaal' bestempeld persoon is het niet makkelijk om te overleven en dat wordt steeds moeilijker gemaakt door repressieve maatregelen als de legitimatieplicht, koppelingswet, detentie, quota voor uitzettingen, invallen op werkplekken etc.
Meestal wordt er bij het woord 'illegaal' aan een man gedacht, terwijl er ook een aanzienlijk aantal vrouwen zonder verblijfsvergunning in Nederland wonen. Nog meer dan mannelijke 'illegalen' zijn vrouwelijke 'illegalen' onzichtbaar en blijft hun verhaal dus ongehoord.
De reden dat vrouwen in de illegaliteit terecht komen kent verschillende (sekse- en genderspecifieke) achtergronden:
Er zijn vrouwen die uit hun land zijn gevlucht, maar van wie het vluchtmotief niet door justitie erkend wordt. Sekse- specifiek geweld, seksueel geweld en sekse-discriminatie zijn niet in het vluchtelingenverdrag opgenomen en worden dus niet als vluchtmotiegf beschouwd. Daarnaast heerst er een eenzijdig beeld over de rollen die vrouwen, bijvoorbeeld in het politieke verzet kunnen innemen. De gevaren die kleven aan het innemen van die rollen in de landen van herkomst worden hierdoor niet meegenomen in de toelatingsprocedure.
Er zijn vrouwen die op basis van een huwlijk of samenwoning afhankelijk zijn van de verblijfsvergunning van hun partner. Als zij binnen een termijn van 3 jaar, waarvan 1 jaar in Nederland wonend, van hun partner willen scheiden dan komen de vrouwen niet in aanmerking voor een zelfstandige verblijfsvergunning. Een vrouw met een afhankelijke verblijfsvergunning die wil scheiden en niet terug wil- of kan naar haar land van herkomst komt voor een leven in de illegaliteit te staan. Ondanks het emancipatiebeleid van de overheid houdt de Nederlandse wetgeving de afhankelijkheid van deze vrouwen t.o.v. hun partners in stand.
Tot slot de vrouwen die vanwege de slechte politiek-sociaal-economische situatie in het land van herkomst alleen of met hun gezin naar Nederland komen om te werken. Omdat het voor mensen buiten de EU nagenoeg onmogelijk is om een werkvergunning te krijgen, werken veel vrouwen noodgedwongen 'illegaal' in Nederland. De arbeidsomstandigheden laten dikwijls te wensen over en daarbij kunnen deze vrouwen geen enkel recht aan hun arbeid ontlenen. Tegelijkertijd is het een bekend gegeven dat verschillende arbeidssectoren op arbeid van vrouwen (en mannen) zonder verblijfsvergunning steunen.
Wij zijn van mening dat de wereld van iedereen is. Iedereen zou het recht moeten hebben om zich waar ook ter wereld, naar vrije keuze te vestigen. Alle grenzen moeten open, zoniet opgeheven worden.
Het is een gegeven dat er in Nederland talloze vrouwen zonder verblijfsverunning zijn. Deze vrouwen hebben recht op een bestaan waar en hoe zij dat willen. Daarvoor is het nodig dat hun positie op praktisch en structureel niveau sterker wordt. Dit willen we ondersteunen door het creeeren van voorzieningen, het opbouwen van netwerken van en voor vrouwen en hen zonodig de weg wijzen naar andere (vrouwen)organisaties die wellicht een uitkomst kunnen bieden. En tevens door de publieke opinie en politiek te beinvloeden en op te roepen tot meer solidariteit. Dat willen we doen d.m.v. akties tegen het gevoerde beleid en publikaties over de specifieke problemen waar vrouwelijke 'illegalen' mee te maken hebben.
Twee aktiviteiten die we organiseren zijn:
Een eethuis waar zowel vrouwen met, als zonder een verblijfsvergunning elkaar kunnen treffen en waar informatie uitgewisseld en verkregen kan worden. (Elke 1e en 3e donderdag van de maand, telefonisch reserveren voor donderdag 14.00 uur)
Een inloopmiddag waar (na telefonische afspraak) praktische zaken geregeld kunnen worden.
We zijn een groep vrouwen uit verschillende landen. We willen een groep zijn waarin witte, zwarte, migranten, vluchtelingen, 'illegale' en 'legale' vrouwen aktief zijn. We realiseren ons dat we veel tijd en vrouwkracht nodig hebben om onze doelen te bereiken. Daarom roepen we alle vrouwen, die hun bezorgdheid in daden willen omzetten en mee willen werken, op om kontakt met ons op te nemen.
Steungroep Vrouwen Zonder Verblijfsvergunning,
Postbus 15527,
1001 NA Amsterdam.
Telefoon: 020-4630345 (donderdag 14.00-17.00 uur, of bel 't antwoordapparaat wat regelmatig wordt afgeluisterd.)
Girorekening: 596594 t.a.v. SVOV te Amsterdam