MC's journal


Setting Orange, the 28 day of The Aftermath in the YOLD 3176

FSONS 2010

Förra helgen besökte jag FSCONS, Free Society Conference and Nordic Summit i Göteborg. Det här var andra gången jag besökte konferensen och, tror jag, fjärde gången konferensen anordnades överhuvudtaget.

Två föredrag stod ut ur mängden: Javier Serranos presentation av Open Hardware Repository och Alessandro Rubinis workshop ”OS from scratch”.

OHR är en samlingsplats för kompletta elektronikkonstruktioner. Det händer att FPGA:er är inblandade och ibland används HDL-beskrivningar från OpenCores, som naturligtvis kan få vara kvar där, men ibland finns även själva HDL-koden i OHR-arkivet, om jag förstår det rätt.

Javier tog speciellt upp två projekt, RHINO och White Rabbit, som exempel på vad som finns i OHR.

RHINO är ett projekt för att ge hårdvarustöd för Software Defined Radio. Just nu verkar RHINO och dess föregångare framför allt används inom radioastronomin. Konstruktionen verkar lite tuffare än USRP som jag varit nog så imponerad av.

Javiers eget projekt, White Rabbit, är en specialiserad Ethernet-switch med tidssynkronisering på både fysiska lagret och länklagret (med PTP) som skalar upp till 10 km, ~1000 noder och med en noggrannhet på under 1 nanosekund!

Javier avslutade sitt föredrag genom att säga att han förmodade att han pratade framför allt inför mjukvaruhackers och att han behövde hjälp. Han sade att det som framför allt behövs är fria verktyg för elektronikkonstruktion och hårdvarudesign.

Det finns några fria verktyg redan, däribland gEDA-projektet som nämndes i en diskussion med publiken (framför allt med Peter Stuge), men det behövs mer arbete. Javier talade sig särskilt varm för Stephen Williams Icarus, ett HDL-verktyg som är lite udda eftersom det beter sig mer som en vanlig kompilator. Personligen skulle jag känna mig mycket mer bekväm med det, men såna där hårdvarudesigners kanske skulle tycka att det var konstigt.

Alessandros workshop om Two Hour Operating System (THOS) var på söndag förmiddag. Det var dagen efter FSCONS:s egen Social Event med buffé och utdelning av Nordic Free Software Award till Bjarni Rúnar Einarsson, så deltagarna kanske var lite trötta. För egen del hade jag dessutom följt upp FSCONS-firandet i bergrummet Berg 211 med ett (alltför) långt besök på en extrainsatt burleskklubb…

Hur som helst var THOS-workshopen väldigt kul. Alessandro skrev verkligen stora delar av koden framför oss åhörare! Han kommenterade hela tiden vad han gjorde på ett mycket roande och insatt sätt. Ibland frågade han ut i publiken om vi hade några förslag på lösningar.

Resultatet blev till slut ett litet operativystem på en ARM-baserad prototypbräda. OS:et hade faktiskt processer och en scheduler, så det var inte bara ett program som bootade på bara metallen.

Koden skrevs framför allt i C och han använde GCC som korskompilator. En del kod skrevs, så klart, i ARM-assembler.

Jag frågade honom om han kunde tänkas publicera koden han skrivit och fick ett jakande svar, men har ännu inte sett någon länk. Får jag reda på något så dyker det upp i ett annat inlägg här.

Jag åt efter THOS-workshopen lunch och var visserligen med på ytterligare något, men var så trött vid det laget att jag snart gav upp, åkte till övernattningsplatsen (Tack igen, Måns!), packade ihop och synkade sedan med vänner för en middag på restaurang Solrosen innan jag åkte tåget hemåt.

Vi ses nästa år på FSCONS 2011!


Written by MC using Emacs and friends.