MC's journal

Setting Orange, the 27 day of Discord in the YOLD 3176

Happy Hacking Keyboard

Jag har fått ett Happy Hacking Keyboard! Jag skriver på det just nu. Jag tog fotot nedan tidigare ikväll. Klicka på fotot för en större bild för att detaljstudera layouten. Jag vet att du vill!

hhkb1-small.jpg

Jag har suktat efter att prova ett HHKB sedan jag hörde talas om dem första gången, antagligen i slutet på 90-talet, men tyvärr aldrig tidigare fått möjligheten. De är ganska dyra, så att köpa ett otestat har aldrig varit ett alternativ.

Jag råkade nämna min längtan efter att åtminstone få prova ett HHKB på en brevlista och blev i stället genast erbjuden att ett gammalt original-HHKB gratis! Självklart tackade jag ja. Tack, Magnus!

Det jag fått är alltså ett original-HHKB, modellnummer PD-KB02. Just mitt exemplar tillverkades i januari 2000. Den här versionen har PS/2-anslutning, så jag köpte en USB-PS/2-konverter på Clas Ohlson för att koppla in den i min bärbara.

Tillverkarna har bytt teknik i de moderna HHKB-modellerna, så jag kan inte uttala mig om dem, men den här varianten är väldigt trevligt att skriva på. Det känns rätt mycket som ett Sun type 4, tycker jag. Tyvärr har jag inget type 3 kvar att jämföra med.

Apropå type 3 så påstås det på många ställen att HHKB-layouten är inspirerad av just type 3. Det stämmer nog, i alla fall om man undantar att type 3 hade såväl numeriskt tangentbord som funktionstangenter både till vänster (L-tangenterna) och ovanför (F-) de ordinarie tangenterna. Jag minns hur som helst type 3 på min Sun 3/60 och på Sun 3:orna på Lysator med kärlek.

En stor fördel är förstås att ett HHKB tar upp mycket mindre plats än, säg, ett type 5:

hhkb-type5-small.jpg

Det är också litet jämfört med det jag fram tills nu använt som externt tangentbord, ett Logitech Ultra X:

hhkb-ultrax-small.jpg

Wikipedia har en ganska lång artikel om HHKB-varianterna som också beskriver ganska bra varför någon skulle vilja ha ett.

För min egen del är en av de viktigaste punkterna känslan i tangentbordet. Det känns alltså rätt mycket som ett Sun type 4. Jag tycker om känslan i de tangentborden, men har inte använt något sådant dagligen sedan min huvudsakliga hemdator var en SPARCstation ELC.

Eftersom HHKB saknar såväl piltangenter som numeriskt tangentbord så behöver jag inte heller sträcka mig så långt för att putta till råttan. Jag försöker visserligen göra mycket med tangentbordet, men ibland måste även jag ratta råtta.

Det är så klart också en bonus att ESC och Control sitter på Rätt Plats, men det spelar inte så stor roll, för på vanliga tangentbord mappar jag sedan mycket länge vanligen om Caps Lock till Control och tangenten till vänster om "1" till ESC, precis som på HHKB. Nu står det å andra sidan rätt text på tangenterna, men det är egentligen inte så noga.

Jag brukar vanligen använda svensk layout på mina tangentbord, med den skillnaden att Mode_switch + "åäö" ger "}{|" ("][" med shift). Just de här tecknen är de som motsvarar svenska tecken i vanliga ASCII i den svenska varianten av ASCII, ISO 646SE, ibland känd som 'swascii'. De som växt upp med 7-bitarstecken på sina terminaler förstår nog, men jag tycker hur som helst att det är praktiskt att de här tangenterna är mer lättillgängliga än på på sifferraden. AltGr+7 är verkligen inte lika lätt att trycka som AltGr+ä, till exempel.

Jag har några xmodmap-filer (och dito för console under Linux och FreeBSD) enligt den här filosofin liggande för olika tangentbord, se:

https://hack.org/mc/files/

Ett HHKB har tyvärr inte lika många tangenter på alla rader som ett vanligt svenskt tangentbord så just min vanliga layout som jag beskrivit ovan är alltså omöjlig. Vad göra?

Jag har testat några olika mappningar.

Den mappning jag har just nu ger åäö på den plats de normalt har på ett svenskt tangentbord, men i övrigt enligt vad som faktiskt står på tangenterna. För att få fram de tangenter jag överlagrat måste jag trycka in höger ALT (som jag sagt är Mode_switch) också. Det fungerar OK, men kanske inte optimalt. Jag skall fundera på hur jag vill ha det.

HHKB-upplevelsen gör mig naturligtvis ännu mer nyfiken på hur ett modernt HHKB Pro 2 känns. De kostar dock över 2000 spänn och verkar nu för tiden enbart gå att få tag i via japanimport. De företag jag hittat som skickar till Sverige är GeekStuff 4 U och Japan Direct Shop.

För den riktigt nyfikne finns också några bilder på innandömet av ett modernt HHKB Pro 2 på GeekHack.


Written by MC using Emacs and friends.