MC's journal

Boomtime, the 67 day of Chaos in the YOLD 3176

Open Source Days 2010

I helgen var det Open Source Days i Köpenhamn. OSD hölls både fredag och lördag, men jag hade bara biljett till den betydligt billigare lördagen (400 DKK jämfört med 1300 DKK(!) för fredagen). Jag tror fredagen hade lite air av "business" över sig. Huvudsponsorn One erbjöd trevligt nog medlemmar i Skåne/Sjaelland Linux User Group 100 fribiljetter och jag lyckades få en sådan.

På lördagen var jag tyvärr väldigt trött eftersom jag kommit i säng lite för sent och väcktes mycket tidigt av dottern, så jag orkade inte med riktigt hela dagen. Jag åkte hemåt ungefär vid 16-tiden och missade alltså både de sista föredragen och minglandet på kvällen.

Sawzall

Mitt tåg till Köpenhamn var tyvärr också försenat, så jag missade större delen av det första föredrag jag hade tänkt gå på: Pim van Pelt som föreläste om några delar av Googles infrastruktur. Det enda jag hann se var något intressant om ett scriptspråk kallat Sawzall för att snabbt göra tolkningar av massiva datamängder. Pim visade några kodsnuttar och visade på deras imponerande resultat. För mer om detta, se till exempel Interpreting the Data: Parallel Analysis with Sawzall.

Sawzall bygger på Googles MapReduce-teknik, som i sig verkar intressant.

Metasemantik i programmering

Nästa föredrag var Suns (är det Oracle nu?) Thorbiörn Fritzon om semantisk märkning i programspråk. Hans poäng, som jag förstod det, var att mycket kan förbättras i programmering om vi kan ge tips till tolken eller kompilatorn om vad vi ville med våra uttryck. Han gav bland annat exempel från weblets, bind- operatorn från Java FX och summa-operatorn i Fortress. Han ekade också lite av sitt roliga föredrag på Lysator om parallell programmering.

Jag tyckte nog att föredraget saknade kött på benen, men kanske kan något bra komma ur hans funderingar.

OpenSolaris on System z

Nästa föredrag jag gick på var "OpenSolaris on System z" av Neale Ferguson från Sine Nomine Associates. Det är nog ingen slump att företagets akronym blir SNA… Humor!

Neale sa själv tidigt att hans föredrag troligen var den mest esoteriska föreläsningen på hela OSD 2010. Neale fick kanske på grund av det bara omkring tio åhörare, tråkigt nog, för ämnet var väldigt intressant och på lagom teknisk nivå. Jag är varken särskilt intresserad av OpenSolaris eller av System z i sig, men föredraget var mer intressant än jag först trodde.

Föredraget handlade alltså om att Neale portat OpenSolaris till IBM:s stordatorserie! Det snurrar nu och går att tanka ner och köra på din riktiga burk (z9-baserad eller senare) om du nu verkligen har någon sådan eller, kanske troligare, på emulatorn Hercules. För att boota OpenSolaris krävs också den virtuella maskinen z/VM, för det går inte att köra på bara metallen. z/VM finns dessvärre inte i någon fri eller gratis version, även om föregångaren VM/370 i en version från 70-talet faktiskt är Public Domain (se till exempel denna VM-distribution), så för att köra OpenSolaris måste du vara riktig IBM-kund eller få tag på z/VM på något annat sätt.

Hercules är enligt Neale på väg att få DIAG-anrop (de anrop som ett gäst-OS använder för att komma åt VM) och skall alltså snart kunna användas direkt, utan z/VM, för att starta OpenSolaris för System z.

Vill man veta mer så rekommenderas Neales 39-sidiga text Porting Open Solaris to System z, som var grunden för hans föreläsning.

I övrigt rekommenderas Melinda Varians utmärkta VM-historia VM and the VM Community: Past, Present, and Future, som också flitigt nämns i Neales text.

Jag frågade efter föredraget Neale lite om de "PROM emulation routines" han hade nämnt. Hade han i själva verket portat en Open Firmware- implementation till VM!? Men nej, tyvärr inte — han hade bara stoppat dit det absolut nödvändigaste för boot. Vill man ha en Forth på VM får man porta den själv. Jag känner inte till någon Forth för VM eller System z.

Utställning

Under OSD pågick också en slags vidhängande utställning: massor med stånd där olika företag hade representanter.

En av de mer underliga sakerna var två(?) flickor som gick omkring i bara skor och trosor och med resten av sina kroppar täckta av kroppsmålningar. De delade ut reklam för, tror jag, GratisDNS. Vad tänkte egentligen GratisDNS när de gjorde så här? Det kändes ganska malplacerat och plumpt.

Jag pratade kort med någon från Nabto, ett danskt företag som har en mystisk browser-plugin för att prata ett eget protokoll med inbyggda prylar i hemmet. Jag tycker de hade gjort saker lite bakvänt: Varför inte bara ha ett program körande under en vanlig webserver i hemmet som i sin tur kontrollerar hemmaprylarna? Varför blanda in en plugin alls?

När jag nämnde IPv6 och återupprättelsen av end to end-konnektiviteten det kan medföra blev killen jag talade med nästan chockad. Hans reaktion var, ungefär, "Det går ju inte! Brandväggen då!?" Jag lämnar övriga slutsatser till läsaren.

Wim och Fabienne från belgiska KD85, som annars är kända för att kränga Soekris var förstås närvarande. De hade med sig både 3D-skrivare och en bärbar YeeLoong8089 baserad på MIPS-kompatibla Loongson från Lemote. Den verkade intressant, men det hade varit ännu roligare om den hade varit fläktlös.

Slutsats

Hade jag betalat 400 DKK för det här? Nej, jag tycker inte upplevelsen skulle ha varit värt det. Skulle jag ha betalt 1300 DKK för fredagen? Knappast. Att döma av programmet skulle det i de allra flesta fallen ha varit slöseri med både tid och pengar.

Jag rekommenderar i stället Chaos Computer Clubs återkommande mellandagskonferens (nu senast 26C3) med mycket intressanta föredrag och många intressanta människor för 80 euro för fyra dagars konferens. Det kräver visserligen också en resa till Berlin, men det är det värt.


Written by MC using Emacs and friends.